Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Terráriumok pro és kontra2008-12-21

Gyakran kapunk e-maileket, amelyekben az Olvasók arról érdeklődnek, hogy milyen terráriumban tartsák kedvenceiket. Mostani cikkünk célja, hogy bemutassuk a főbb terrárium típusokat, ismertetve azok előnyeit és hátrányait.

Az üvegterrárium

Talán ezt az akvaristáktól átvett megoldást alkalmazzák legrégebb óta. Alapvetően az összes oldalt üveg alkotja, általában a tetején nyílik. Sajnos kígyók tartására meglehetősen alkalmatlan. Kifűtése az üveg rossz hőszigetelése miatt nehézkes, csakúgy mint szállítása. Könnyen sérül. Az egyetlen pozitív tulajdonságát alacsony árfekvése jelentheti.


OSB és bútor terráriumok

Ezen terráriumok oldalai valamilyen fa alapú anyagból vannak. Az elülső az egyetlen üvegből készült oldal, amely általában tolóajtó szerűen nyitható. Jó hőszigetelő, 1-2 belül elhelyezett, megfelelően szigetelt lámpával könnyen kifűthető. Viszonylag olcsón kialakítható terráriumokról van szó. Sajnos szállításuk- meglehetősen komoly súlyuknál fogva - problémás lehet, főleg ha nagyobb méretről van szó. Szintén fontos figyelembe venni, hogy a fa alapú terráriumok érzékenyek a nedvességre, így ajánlott legalább az alsó részeket vízszigetelni, ugyanis a rendszeresen ürítő kígyók savas vizeletétől a fa rövid időn belül elkezd rohadni. A szigetelést mi gyakran egy hungarocell szerű anyaggal oldjuk meg, amely nem csak víz-, de hőszigetelő is és a tartó kedve szerint festhető. A hézagokat, sarkokat szilikonragasztóval húzzuk ki. Ily módon a bútor terráriumok hosszú évekig otthont biztosíthatnak a terrarista kedvencei számára.


Bútor alapú, hungarocell-el szigetelt terráriumMűsziklás terráriumok

Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek hazánkban a műsziklával hátterezett terráriumok. Az üveg vagy bútor hátfalra elhelyezett, formálható hungarocellre viszik fel a színezett, speciális komponensekből álló betonréteget. Így egyedi, természetes hatású, rendkívül dekoratív megjelenésű terrárium alakítható ki. Ma már áruk sem olyan borsos, mint 10-15 évvel ezelőtt volt, ráadásul újabb, a tartók céljaihoz és a kedvencek igényeihez egyre jobban igazodó anyagokat használnak fel a készítők. Sajnos nehezen tisztántarthatók, és dekoratív mivoltukat gyakran már az első alkalommal elveszítik, amint a tartó kedvence ráürít. Ezek után pedig a szikla fertőtlenítése és eredeti szépségének helyreállítása csaknem lehetetlen. Szállításuk nehézkes, ha pedig nagyobb méretű terráriumról van szó, gyakorlatilag nem is lehetséges.
Műanyag dobozok

Nagyobb gyűjteményekben, főként a fiatal állatoknál gyakran alkalmazzák ezt a megoldást. A szintezést úgy oldják meg, hogy egy fakk olyan magas legyen, hogy a doboz pont beférjen alá. Így a műanyag doboz fiókszerűen kihúzható lesz, akár egy szerszámos láda. Inkább praktikus, mintsem esztétikus megoldásról van szó. Mivel a dobozoknak legfeljebb az alját lehet egy fűtőlappal melegíteni, ennek a módszernek feltétele egy viszonylag magas alaphőmérsékletű helyiség.
Műanyag terráriumok

Az utóbbi évtizedben külföldön elterjedtek az előre formára öntött, kompakt műanyag terráriumok. Különböző méretben kaphatóak, igény szerint berendezhetőek, könnyű súlyuk miatt gond nélkül szállíthatók, kevésbé sérülékenyek. Rendkívül jó hőszigetelők, 1-2 kívülre elhelyezett lámpatesttel fűthetők. Időt állóak, könnyen takaríthatók és fertőtleníthetők. Nemcsak praktikusak, de esztétikusak is. Az egyetlen hátrányos tulajdonságukat magas áruk jelenti. Viszonyításként, egy 120 X 70 X 50 cm-es modell körülbelül 400 Euróba kerül, ami egy átlagos magyar terrarista számára rendkívül magas összeg. Az pedig, hogy egy terrarista ilyen terráriumokból rendezze be hüllőszobáját, anyagilag gyakorlatilag lehetetlen. Ennek ellenére, hosszú távon mindenképpen jó befektetés lehet, hiszen ezek a terráriumok valószínűleg a terrarista egész életében szolgálni fogják kedvenceit.


Műanyag terrárium a HerptektőlMint látható volt bemutatásunk során, ideális terrárium nem létezik. A tartónak mindig kompromisszumokat kell kötni az előnyök és hátrányok figyelembevételével és aszerint kiválasztania a legmegfelelőbb terrárium típust.

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek