Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Hol van a határ?2009-01-10

Mindenek előtt szeretném tisztázni, hogy következő írásommal nem áll szándékomban senkit támadni vagy megsérteni. Egyszerűen csak meg szeretném osztani a gondolataimat, mert úgy érzem hogy a következő témával kapcsolatban valami nincsen rendben.

Mostanában láttam az egyik külföldi hüllős portálon a hirdetések között eladó "hetero. albínó Boa c. sabogae"-t (kolumbiai Boa c. imperator X perlasz-szigeteki Boa c. sabogae) és felmerült bennem a kérdés: "Hol van a határ?", ha egyáltalán létezik ilyen. Korábban már sok keresztezett boát láttam, olyanokat mint "hog-szigeti X kolumbiai", "suriname-i X perui", "argentin X kolumbiai", "hetero. albínó suriname-i", stb. A sor szinte végtelen. Nem titok, mindig is volt egy véleményem az ilyen állatok létrehozásáról és annak etikusságáról.
Most fordult viszont először elő, hogy amikor megláttam ezeket az albínó boával keresztezett Saboga boákat-, ismerve a sabogae alfaj történetét és veszélyeztetettségét- valamilyen igazán rossz érzés fogott el. Valami azt súgta, hogy ez egyszerűen nem helyes! Ennek nem szabadna megtörténnie. A mondat, miszerint "Ezek az állatok már úgysem jutnak vissza a vadonba." valószínűleg a leggyakoribb mondat, amit a keresztezett boák szaporításával kapcsolatban hallani szoktam. Ennek ellenére, szerintem ez gyenge érv.
Ráadásul ebben az esetben nem hiszem, hogy egy keresztezett hetero. albínó Saboga boát magasabb áron vagy könnyebben el lehetne adni, mint egy tiszta Boa c. sabogae-t, tehát nem valószínű, hogy anyagias indokok állnak a dolog mögött. Valószínűleg sokkal inkább a jó öreg "nézzük meg, mi lesz ha..." elvről van szó.

Sok színváltozat tartót ismerek, akik szintén tartanak tiszta Boa constrictor alfajokat is, mégse kereszteznék soha ezeket a tiszta példányokat. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy néhány tartó addig keresztezné a tiszta alfajokat más alfajokkal (vagy nem tiszta alfajokkal), ameddig egy tiszta példány is rendelkezésre áll fogságban.

Ha egy veszélyeztetett alfaj példányát elfogják és fogságba kerül, az már önmagában is szomorú. Ha viszont azt különböző színmutációk tenyésztésére használják fogságban, akkor ezen példány befogása- véleményem szerint- nem csak tragikus, de értelmetlen is volt. Én személy szerint úgy érzem, hogy egy tiszta alfaj példánya egyszerűen többet érdemel annál, mintsem hogy egy formaidegen példánnyal tenyésztve, olcsó tucatárukat hozzunk létre.

Kiemelném a "The Complete Boa Constrictor" című könyvből Vincent P. Russo szavait, aki nem csak tiszta alfajok, de kevert színváltozatok tenyésztésében is jelentős eredményeket ért el:
"Nem tudom eléggé hangsúlyozni a vérvonalak tisztántartásának a fontosságát. A herpetológia jövője múlik rajta! ...tiszta genetikai háttér lesz szükséges az esetleges visszatelepítésekhez a vadonba."
Mint Russo kitér rá, az állatkertek óriási hibát követtek el akkor, amikor különböző állatfajokat véletlenszerűen, származásra való tekintet nélkül kezdtek el fogságban szaporítani (pl.: nagymacskák). Jelenleg komplett családfakutatással szaporítanak tigriseket, hogy a születendő utódokat visszajutassák a vadonba. Ugyanez a Boa constrictorral is megtörténhet, sőt szükségessé is fog válni, ha az élőhelyek a jelenlegi tempóban pusztulnak!

Végül megemlíteném azt is, hogy az olyan "boa guruk", mint Gus Rentfro, Vin Russo, Barry Miller, Kevin Barnett, Hermann Stöckl és a Többiek nem hiszem, hogy azért töltöttek annyi időt, energiát, fáradságot évtizedeken keresztül (már akkor is, amikor a terrarisztika még csak csírájában létezett külföldön) tiszta Boa constrictorok nemcsak szaporításával, de tanulmányozásával és megértésével, hogy ezek az állatok végül egy színváltozat tenyésztő hóbortjának az "áldozatává" váljanak.

Ezzel a témával kapcsolatban szívesen várjuk Olvasóink észrevételeit, véleményét e-mailben. Elegendő hozzászólás esetén, közzétesszük őket honlapunkon!Megjegyzés:
Eredetileg ugyanezzel a témával és ugyanezzel a címmel kezdeményeztünk egy beszélgetést egy amerikai hüllős fórumon is, mert kíváncsiak voltunk mit gondolnak az ottani hüllőbarátok erről a témáról. Két nap alatt számos hozzászólás érkezett. Nem meglepő módon, a hozzászólások többsége amellett volt, hogy "nincsenek határok" és "miután ezek az állatok már fogságban vannak, azzal kell őket szaporítani, amivel csak hajlandóak párosodni". Nem sokkal azután, hogy felsorakoztattunk ez ellen pár érvet, az egész topic, a hozzászólásokkal együtt törölve lett. Minthogy, semmilyen dolog nem hangzott el, ami a fórum szabályai ellen lett volna, csak arra tudunk gondolni, hogy ez a téma túl sokak (anyagi?) érdekeit sértette, ezért került végül törlésre...


Néhány a Boa constrictor veszélyeztetett formái közül: argentin boa, hog-szigeti boa, perlasz-szigeteki boa (balról jobbra).

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek