Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
A vemhes boák gondozása2009-03-05

A mostani, tavaszi időszak sok fogságbeli Boa constrictor nőstény számára a vemhesülés időszakát jelenti. Ebben a cikkben ezen állatok tartóinak igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

Bár az országban a sok generáció óta fogságban tenyésztett boák szaporodási időszaka meglehetősen kitolódott (gyakran az "időszak" szó elveszti jelentését), mégis általában a tavasz az, amikorra a nőstény boák a sikeres párzásokat követően vemhesülnek. Ezen vemhes állatok gondozása némiképp eltér a többiétől, így ezekre most igyekszünk felhívni Olvasóink figyelmét.

Hogyan győződünk meg róla, hogy vemhes a nőstény?
Ez az a kérdés, amire a legnehezebb választ találni. Az ovuláció általában a párzások után történik meg, és egy "labdaszerű duzzanat" formájában a nőstény testének közepén észrevehető. Ez a duzzanat 1-2 hét, néha néhány nap alatt jön létre és lohad le, gyakran azonban nem kifejezett és így könnyen észrevétlen marad. Az ovuláció pár napos időszaka alatt a nőstény általában nem eszik.

A vemhes nőstény hőigénye
Amint meggyőződtünk róla, hogy az adott nőstény vemhes, elkezdhetjük felemelni a terrárium hőmérsékletét. Napközben helyileg 35 °C-ot kell biztosítanunk, de fontos, hogy legyen hűvösebb, 28-30 °C-os hely is a terráriumban. Így a lehetővé tesszük a nőstény számára, hogy saját maga szabályozza testhőmérsékletét. Éjszaka a hőmérséklet lecsökkenhet 24-25 °C-ra. A nőstény napközben gyakran a legmelegebb pontot fogja előnyben részesíteni és nem ritka, hogy ilyenkor furcsa, oldalán vagy hátán fekvő testhelyzeteket vesz fel, hogy testét nagyobb felületen érje a meleg.

A vemhes nőstény táplálékigénye
A vemhes nőstények tápláltsági állapotuktól függően táplálkozhatnak a vemhesség korai szakaszában, az egész vemhesség alatt, szakaszosan, vagy akár egyáltalán nem. Fontos, hogy ilyenkor csak kis méretű és kis mennyiségű táplálékot kapjanak. Ellenkező esetben fennáll a korai szülés és egyéb komplikációk esélye.

A vemhes nőstény elhelyezése
Én személy szerint jobb szeretem az ilyen állatokat egy viszonylag szűk terráriumban, kevesebb mozgástérrel, a többi példánytól külön elhelyezni. Így könnyen figyelemmel lehet követni az anyaállatot és nem kell attól sem tartani, hogy egy másik fajtársa esetleg ráfekszik, megnyomja, stb. Ennek ellenére meg kell jegyeznem, hogy mostanára sok olyan esetről tudunk, amikor a hímek még a szüléskor is jelen voltak és teljesen egészséges utódok jöttek a világra.
Fontos viszont, hogy a vemhesség alatt- az egyébként megszokott -szűk búvóhelyek ne legyenek jelen a nőstény terráriumában. Szintén felhívnám a figyelmet arra, hogy az ilyen állatokat lehetőleg minimálisan vagy ha lehet egyáltalán ne zaklassuk, ne vegyük ki. Ismertek olyan esetek, amikor a nem megfelelő, durva bánásmód miatt idő előtt indult meg a szülés és fejletlen, életképtelen utódok születtek.

Gondoskodás a szülés után
Ellentétben sokak hiedelmével, a nőstények a szülés után nem igényelnek extra vitaminokat vagy extra sok táplálékot. A szülés után 2-3 nappal általában már agresszíven táplálkoznak. A megszokott időközönként, a megszokott táplálékmennyiséggel eredeti kondíciójukat pár hónap alatt visszanyerik.


Nicaraguai boa (Boa c. imperator) a vemhesség korai szakaszában

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek