Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Növekvő pitonpopuláció Floridában2009-05-30

A floridai Everglades-ben a tigrispiton (Python molurus) populáció száma a becslések szerint mára elérheti a 150.000-ret. A Dél-Kelet Ázsiában őshonos faj, minden jel szerint ideális élőhelyre lelt a mocsaras Everglades-ben...

A helyi biológusok szerint az állattartók által szabadonengedett kedvencek egyre nagyobb problémát jelentenek a veszélyeztetett fajokra nézve.
"Olyan élőlényekkel táplálkoznak, amelyeket megvédeni igyekszünk."-mondta Skip Snow, az Everglades Nemzeti Park biológusa, amint épp egy elfogott 4,5 méteres tigrispitont mutatott. "Egy ekkora méretű kígyó minden probléma nélkül el tud ejteni egy hiúzt vagy egy őzet"- folytatta Snow.

Az Everglades biológusai több mint egy évtizede küzdenek a probléma ellen. Bár a tigrispiton eredetileg Dél-Kelet Ázsiában honos, a meleg floridai mocsarakban ideális élőhelyre talált.


Egy a Floridában elfogott tigrispitonok közül. Kép: Marc Serota


"Ameddig kicsik, nincs sok gond velük, de elélhetnek akár 25-30 évig is. Amikor már nagyobbak, nyulakat esznek és csaknem annyit kell takarítani utánuk, mint egy ló után"-érvelt Snow. "A nagy kígyók nem kívánatosak."

Az Everglades-ben elfogott pitonokat általában megölik. A szakértők feromonokat használnak a kígyók csapdába ejtéséhez. "Úgy becsüljük 150.000 ilyen kígyó lehet. Gyorsan szaporodnak."-mondta Bill Nelson floridai szenátor.Fordította: Botond Ádám

http://news.yahoo.com

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek