Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Górcső alatt a veszélyes állat tartási engedély2009-12-11

Sajnos nem az illetékes törvényhozók által, csupán mi elemezzük ki főbb részleteit a veszélyes állat tartási engedélynek jelen cikkünkben.

Mint ismert, Magyarországon hat óriáskígyó faj-, köztük a Boa constrictor -tartása veszélyes állat tartási engedélyhez kötött. Az engedély magában foglalja a különböző mérgeskígyó -és krokodilfajok, valamint néhány varánusz- és teknősfaj tartását is. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy az 1999-ben meghozott rendelet körülményes, ésszerűtlen, gyakran szinte teljesíthetetlen előírásaival jelentősen megosztotta a magyar terrarista társadalmat és elég nagy port kavart a szakmai berkeken belül.

Az alábbiakban anélkül, hogy az engedély minden egyes részletére kitérnénk, szeretnék megvilágítani a főbb kritikus pontokat az óriáskígyó tartás szempontjából. (A rendelet teljes egészében olvasható ezen a linken .)

1. A tartó személyének feltételei.
A törvény a tartó részéről "legalább középfokú szakképzést", valamint "szakmai gyakorlatot" igényel. Utóbbit a tartó akár egy cirkuszban is megszerezheti, aminek nyilvánvalóan semmilyen szakmai alapja sincsen. Aki kicsit régebb óta foglalkozik hüllőkkel és volt alkalma betekinteni egy cirkusz mindennapjaiba, pontosan tudja, hogy egy cirkuszban milyen körülények között tartanak állatokat... Az egyéb "szakképzések", mint biológus, zoológus, vadász, vadtenyésztő, stb. egész egyszerűen nem látják el a hallgatókat exotikus hüllők tartására vonatkozó ismeretekkel, mivel ez nem képezi a tananyaguk részét.
Az engedélyhez továbbá szükséges a közvetlen szomszédok írásos beleegyezése. Szakszerű tartás mellett kizárható, hogy a szomszédok a veszélyes állatokkal a tartó ingatlanján kívül találkozzanak, vagyis ezen állatok a szomszédokra semmilyen veszélyt nem jelentenek. Mégis a szomszédok döntik el hozzájárulásukkal, hogy az adott személy tarthat-e veszélyes állatot vagy sem.

2. A veszélyes fajok.
Mint említettük hat óriáskígyó faj tartozik ide, név szerint: a boa (Boa constrictor), nagy anakonda (Eunectes murinus), tigrispiton (Python molurus), kockáspiton (Python reticulatus), sziklapiton (Python sebae) és az ametisztpiton (Morelia amethistina). A törvényhozók ezen állatok veszélyességét elsősorban nagy, 3 méter feletti testméretükkel indokolták. Ezek alapján viszont érthetetlen, hogy az olyan fajok mint sárga anakonda (Eunectes notaeus), madagaszkári talajlakóboa (Boa madagascariensis) vagy akár az olívapiton (Liasis olivaceus) hogy nem tartoznak a veszélyes állatok körébe.

3. A terrárium mérete.
A törvényben leírt minimális terrárium méretek a kígyók esetében indokolatlanul nagyok. Összehasonlítva a magyar törvényeket a nagy terrarisztikai múlttal rendelkező országok (Amerika, Németország) törvényeivel azt kell hogy mondjuk, hogy a hazai törvények jóval szigorúbbak a nyugatiaknál.
A terrárium méretén kívül a törvény ugyanakkor nem foglalkozik megfelelő élettani körülmények biztosításával (pl.: optimális hőmérséklet, maximális példányszám egy terráriumban, stb.). Kicsit kisarkítva a szituációt, ha valaki egy két méteres trópusi fajt tart egy 2m X 1m X 2m-es terráriumban, 15 fokon és fél évente eteti, az illető törvényesen jár el, míg ha valaki ugyanezt az állatot mondjuk egy 1,5m X 0,8m X 1m-es helyen tartja megfelelő élettani körülmények között, az megszegi a törvényt.
A rendelet szintén nem tesz említést az egyes fajok speciális igényeiről, melyek között gyakran nagy különbségek vannak.Mint a fenti sorokból kitűnik, a veszélyes állat tartás jelenleg Magyarországon meglehetősen el van lehetetlenítve. Nem meglepő módon a hazai óriáskígyótartók többsége nem rendelkezik a szükséges engedéllyel. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben majd lesz egy hozzáértő személy, aki megreformálja a hazai veszélyes állat tartás alapjait. Mindenesetre bőven lesz min változtatni!

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek