Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Hasznos tanácsok fajok/alfajok beszerzése előtt2010-01-22

Örömmel mondhatjuk, hogy hazánkban is egyre népszerűbbek az alfajtiszta Boa constrictorok.

Ráadásul mostanában már külföldre sem kell mennünk, hogy egy-két elterjedtebb formát beszerezzünk. Úgy tűnik a magyar terraristák is kezdik felismerni, hogy ha választani lehet egy terráriumi boa és egy nem jelentősen drágább alfajtiszta Boa c. imperator között, sok érv szól az utóbbi tartása mellett.
Az alábbiakban összefoglaltunk néhány hasznos tanácsot azok számára, akik alfajtiszta boák beszerzése előtt állnak.

1. Ismerd meg az állat igényeit!
Ez valójában nemcsak minden alfaj, de minden faj vásárlása előtt is döntő kérdés. Az állatok beszerzése előtt tisztában kell lennünk azok későbbi hely-, táplálék-, hőmérsékletigényeivel, végleges méretükkel, várható élettartamukkal, stb. Mielőtt beszereznék az állatokat, meg kell győződnünk, hogy ezen elvárásoknak hosszú éveken keresztül is képesek leszünk megfelelni.

2. Speciális igények!
Egy-egy forma, alfaj sikeres tartásának és tenyésztésének titka gyakran az apró részletekben rejlik. Néhány alfaj érzékenyebb bizonyos körülményekre, mint a többi. A Boa c. constrictorok (olykor a Boa c. occidentalis és Boa c. amarali példányai is) például a túletetésre visszahányás szindrómával reagálhatnak, ezért felesleges is megpróbálni náluk a fokozott etetést. A Boa c. imperatorok jóval toleránsabbak a túletetéssel szemben, bár meg kell jegyeznünk, hogy a túltáplálás és az ebből fakadó elhízás az egyik leggyakoribb probléma a terráriumi állatok között. Ezen speciális igények természetesen nem csak az etetésre korlátozódnak. Bizonyos alfajok a téli hónapokban szeretik, ha kicsit hűvösebb a terrárium, mások viszont könnyen lehet, hogy ugyanilyen hőmérsékleten megfáznának. Az ilyen speciális tényezőket tehát nem árt ismernünk és szem előtt tartanunk.

3. Dokumentáció!
Egy alfajtiszta boának dokumentumok kell, hogy igazolják alfajtisztaságát (hasonló a helyzet más fajok esetében is). Ez azt jelenti, hogy az adott példánynak, illetve elődjeinek az eredete visszakereshető kell hogy legyen bárki számára. Ha elvégezzük ezt a visszakeresést-, amely gyakran nagyon sok utánajárást és ráfordított időt igényel- előbb-utóbb egy CITES számhoz jutunk, mely igazolja, hogy az előd (vagy maga a szóban forgó példány) honnan származott. Az igazat megvallva erre viszonylag kevés vevő fordít energiát, nagyon sok eladó pedig pont ezt használja ki nem alfajtiszta példányai eladásakor.
Gyakran még a "szakemberként" számon tartott terraristák között és hallunk olyanokat hajmeresztő kijelentéseket, minthogy "ránézésre megmondták 100%-os biztossággal, hogy honnan származik az állat" vagy "az interneten látott képek alapján beazonosították az általuk tartott alfaj kinézetét, ezért biztos hogy az tiszta", hogy csak párat említsünk az érdekes állítások közül. Valójában ezen állítások abszolút nem informatívak, nincs mögöttük valós tudás és ami nagyobb baj, hogy semmit nem bizonyítanak. Mivel "szakemberekről" van szó, a legtöbb kevésbé tapasztalt vevő ezeket a gyenge érveket elhiszi és végül vesz egy állatot, ami gyakran nem az, mint aminek árulták. Ráadásul valós értéke is sokkal kevesebb, mint amennyit a vevő kifizet érte, tehát akárhogy nézzük a vevőt akarva vagy akaratlanul, de becsapják.
A fogságban lévő alfajtiszta vérvonalaknak történetük van. Mindegyiknek. Mindegyik köthető legalább egy vagy két tenyésztőhöz, akik hajdanán elkezdték tenyészteni az adott formát/alfajt, így ha tiszta alfajokkal van dolgunk némi kutatómunkával vissza tudunk jutni ezen tenyésztőkhöz. Kicsit olyan ez, mint egy antik bútor eredetének a visszakeresése.
Ha egy eladó nincs tisztában az általa kínált példányok elődjeivel, azok származásával, az több mint gyanús... Természetesen ilyen szempontból a tenyésztők előnyt élveznek az állatkereskedőkkel szemben, hiszen egy állatkereskedésben-, ahol jóval nagyobb forgalomról van szó -sokkal kevésbé valószínű, hogy ilyen "jelentéktelen dolgokra", mint vérvonal, elődök, stb. bárki is figyelmet fordítson.
Félreértés azonban ne essék! Csak azért, mert egy példánynak (vagy elődjeinek) van egy jól kinéző CITES bizonyítványa, még nem lesz az állat alfajtiszta. Láttunk már olyan svindlereket, akik hamisított CITES-szel próbálták eladni nem alfajtiszta boáikat. (Bővebb információ egyes csalási módszerekről, trükkökről ezen a linken olvasható.)

Egy szó, mint száz: amikor alfajtiszta állatokat vásárolunk, legyünk körültekintőek, figyelmesek és győződjünk meg róla, hogy valóban azt kapjuk a pénzünkért, ami a papíron van. Erre igazán érdemes némi plusz energiát fordítani!


fiatal Boa c. sabogae (Perlas-szigetek)

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek