Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Várható szaporulatok-20102010-03-01

Mostanában többen is érdeklődtek, milyen szaporulatokat várunk idén, így összefoglaltam mire is számítunk 2010-ben.

Perlas-szigeteki boák (Boa c. sabogae) idén biztosan nem lesznek, lesz viszont kettő kezdő tartóknak is ajánlható imperator lokalitás, illetve egy constrictor lokalitás a tapasztaltabbaknak, akik igazi ritkaságra vágynak.

1. Kolumbiai boa (Boa c. imperator):
Két év szünet után ismét vemhesnek tűnik nőstény kolumbiai boánk. A dolog érdekessége, hogy az idei párzási szezonban egyetlen párzást sem vettünk észre a hímmel, annak ellenére hogy rendszeresen figyeltük őket. Elképzelhető, hogy a vemhesülés még egy korábbi párzás után raktározott spermiumokból történt. A nőstény jelenleg 13 éves, mintegy 2,7 méter hosszú, így nagy, akár 40-45 fős alomra számítunk. Minthogy mindkét szülő heterozigóta (hordozó) aneritrisztikus tulajdonságra nézve, várhatóan az utódok 25%-a ilyen fekete-fehér színváltozatú lesz majd. Az utódok 2 hónapon belül várhatók.


Fiatal kolumbiai boa (Boa c. imperator)2. Nicaraguai boa (Boa c. imperator)
Jó hír a kis testű imperatorok kedvelőinek, hogy idén ismét várunk szaporulatot nicaraguai boától, ám ezúttal nem ugyanattól a nősténytől, amelyiktől a tavalyi alom származott. A megtermékenyülés körülményei hasonlók lehettek a nőstény kolumbiai boánkhoz. Itt sem láttunk párzást a két hím állandó jelenléte ellenére sem, úgyhogy itt is elképzelhető, hogy a tényleges megtermékenyülés a tavalyi spermiumokból történt. A nőstény kis testének megfelelően kis méretű, 5-7 fős alomra számítunk. Az utódok 2,5 hónapon belül várhatók.


Gravid nicaraguai boa (Boa c. imperator)3. Suriname-i vörösfarkú boa (Boa c. constrictor)
A suriname-i vörösfarkúak mindig személyes kedvenceim közé tartoztak, nem túlzás azt állítani, hogy miattuk kezdtem el boákat tartani több, mint 15 éve. Ezek az állatok hírhedten nehezen tenyészthetők, számomra az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelentik. Gus Rentfro- egyik legsikeresebb tenyésztőjük -csak így vélekedik róluk: "Ezeknek az állatoknak a szaporítása sokkal inkább művészet, mintsem tudomány"-utalva a suriname-ik kiszámíthatatlan szaporodási viselkedésére.
Tavaly valósággal sokkolt minket, amikor legnagyobb nőstény suriname-i vörösfarkú boánk a vemhesség minden jelét mellőzve a nyár közepén leszült egy 26 főből álló almot. Sajnos egyetlen életképes utód nem volt köztük (16 terméketlen tojás, 10 halva született). Egy pozitív következtetést viszont végre le tudtunk vonni, történetesen azt, hogy a szóban forgó nőstény termékeny (Korábban efelől számos kétségünk volt, mert a nőstény az évről-évre történő párzások ellenére sem vemhesült.) Talán az idei év lehet az áttörés. Mindenesetre az idei elképesztő mennyiségű párzások bizakodásra adnak okot. Az esetleges almot 4 hónap múlva várjuk.


Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek