Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Helytelen tartással fellépő gyakori betegségek2010-06-24

Mivel rendszeresen kapunk leveleket, amikben az olvasók különböző betegségekről érdeklődnek, összegyűjtöttük a fogságban előforduló leggyakoribb betegségek leírásait...

Mindazonáltal ez a cikk nem ad teljes, átfogó képet az összes létező betegségről, csupán a leggyakoribbakkal foglalkozik. Elsődleges célja, hogy a terraristák könnyebben megelőzzék az előforduló betegségeket, illetve felismerjék ezen betegségek tüneteit. Mint látható lesz, az itt taglalásra kerülő betegségek hátterében a nem megfelelő tartásmód áll, így ezeknek az elváltozásoknak a többsége helyes tartásmóddal megelőzhető.


Légúti megbetegedések

A felső légút bakteriális fertőzése egyike a leggyakoribb betegségeknek a fogságban tartott kígyóknál. A kórokozók rendszerint Gram-negatív baktériumok, melyek jelenléte a klinikailag egészséges kígyófajok többségében is kimutatható. A betegség kiváltó oka valamilyen stressz faktor, melynek hatására ezen baktériumok száma megsokszorozódik az állat szervezetében és így az állat megbetegszik. A leggyakoribb okok között a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom (mind a túl magas, mind a túl alacsony), külső sérülések (táplálék állat, egyéb mechanikai behatás), pszichés stressz (pl.: hosszú szállítás, kiállítás, stb.) szerepelnek. A terráriumban különösen nagy jelentősége van a vizes tál- és medence rendszeres fertőtlenítésének és tisztításának.
Tünetek: Hangos, nehézkes légzés, nem teljesen zárt száj. A betegség előrehaladottabb stádiumában az állat testének elülső harmadát gyakran - a terrárium falához simulva -felfelé tartja, hogy így jusson több levegőhöz. Általában ilyenkor már az orr és a száj területe váladékkal gazdagon borított, a kígyó gyakran "buborékokat fúj" orrlyukain keresztül.
Gyógyítás: A kezdeti stádiumban lévő betegeken gyakran már a hőmérséklet normalizálása is segíthet. Az ilyenkor enyhe tüneteket mutató állat 30-32 fokos, 60-85%-os páratartalmú helyiségbe helyezve néhány napon belül tünetmentessé válik. Ha azonban nem következik be javulás, erősen ajánlott az antibiotikum kúra megkezdése, mellyel az esetek döntő többségében eredményes gyógyulást lehet elérni.


Száj rothadás

Fogságban viszonylag gyakori, látványos tünetekkel lezajló betegség. A kiváltó ok a száj-, orrtájék külső sérülése, aminek előzménye a táplálékállat harapása vagy a orrtájék rendszeres dörzsölése a terrárium üvegéhez, tereptárgyakhoz. Ezt követi a Gram-negatív baktériumok felszaporodása.
Tünetek: Az első stádiumban a szájnyálkahártya duzzanata és elszíneződése a legszembetűnőbb. Ilyenkor a szájnyálkahártya annyira duzzadt, hogy az állat képtelen a száját zárni. A betegség előrehaladtával az egyre mélyebben fekvő szövetek is elhalnak és megfelelő kezelés hiányában az állkapocsra, majd a koponyára átterjedve halálhoz is vezethetnek.
Gyógyítás: Az elhalt részek fokozatos eltávolítása szükséges. Az előrehaladott stádiumban lévő állatoknál mindenképpen széles spektrumú antibiotikum kúra ajánlott.


Pikkelyrothadás

A nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom hatása gyakran pikkelyrothadás formájában jelentkezik. Bár a betegség a testfelület bármely részét érintheti, legjellemzőbbek a hasi pajzsok sötét színű, jellegzetes tapintatú elváltozásai. A háttérben általában az optimális hőmérséklet alatti, túl nedves, nem megfelelően tisztán tartott terrárium áll.
Tünetek: A hasi pikkelyek a normálistól eltérő színűek és tapintatúak.
Gyógyítás: Megfelelő hőmérséklet biztosításával, rendszeres táplálkozás mellett a beteg állat néhány vedléssel le tudja nőni az elhalt részeket. Gyógyszeres kezelés általában nem szükséges.


Vedlési problémák

Szintén a nem megfelelő hőmérséklet és/vagy páratartalom áll a vedlési problémák többsége mögött. Ilyenkor a vedlett bőr rászárad a testfelületre és az idő múlásával egyre nehezebben lesz eltávolítható. Kiemelten fontos területek a farok hegye és a szem!
Tünetek: Tényleges tüneteket csak a már előrehaladott stádiumban lévő állatokon lehet látni.
Gyógyítás: A megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. A vedlési problémák a megfelelő környezet fenntartásával elkerülhetők. Emellett minden vedlés után kötelező ellenőrizni, hogy a vedlett bőr maradéktalanul levált a teljes testfelületről.
Megjegyzés: Vedlési problémákat a bőr gyulladása is okozhat (pl.: egy súlyos atkás fertőzésnél), tehát nem minden esetben hozható összefüggésbe a vedlési rendellenesség a nem megfelelő hőmérséklettel.


Intestinalis gyulladás

Az utóbbi években számos esetet írtak le, amikor a csillós véglények okoztak óriáskígyókban bélgyulladást, illetve elhullást. A kórfejlődésben rendszerint az emésztés időszaka alatti túl alacsony hőmérséklet szerepel.
Tünet: A tünetek általában szegényesek, az elhullás gyorsan, a táplálék elfogyasztása után néhány nappal jelentkezik.
Gyógyítás: Minthogy az elhullás nagyon gyorsan, gyakran tüneteket mellőzve következik be, mindenképpen nagy gondot kell fordítani a megelőzésre. Megfelelő hőmérséklettel az emésztés időtartama alatt e betegség elkerülhető.


Remélhetőleg a fentebb taglalt betegségek rövid leírásai hozzá fognak járulni a kórképek mielőbbi felismeréséhez. A cikk szándékosan nem tartalmaz a betegségek kezelésére vonatkozó részletes gyógyszeradagolásokat, minthogy ezeket minden esetben szakember kell, hogy végezze.


Suriname-i törzsalak (Boa c. constrictor)

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek