Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Invazív populáció Mexikóban - A cozumel-szigeti boa története2011-01-19

A Boa constrictor imperator alfaja Mexikó egész területén őshonosnak tekinthető, a Mexikó dél-keleti partjainál fekvő Cozumel-szigeten viszont nem volt ismert egészen az 1980-as évekig.

Cozumel-szigete 18 km-re fekszik a Yucatán-félsziget partjaitól keletre. Területe mintegy 650 km², lakossága 71.000 fő.

A szigeten számos emlős-, madár- és hüllőfaj honos, de ezek közül csak néhány folytat ragadozó életmódot. Noha a Boa constrictor Mexikó egész területén előfordul, Cozumelen nem volt ismert az 1980-as évekig.


Cozumeli boa (Boa c. imperator). Kép: Robert L. Curry


Ezen boák eredete szintén ismeretlen volt hosszú ideig. Egy kevéssé hitelesnek mondható elképzelés szerint a szárazföldről sodródtak át faágakon és érték el Cozumelt. Tekintettel arra, hogy a sziget 18 km-re van a szárazföldtől, elég kicsi a valószínűsége, hogy a boák ezt a távolságot meg tudták tenni a nyílt óceánon, még ha köztudottan jó úszók hírében is állnak.

Egy másik-, mára már beigazolódni látszó -elképzelés szerint a boákat egy film forgatásra, "díszkellékként" hozták a szigetre 1971-ben. Az "El jardín de tía Isabel" névre hallgató film leforgatásának végeztével kígyókat egyszerűen szabadon engedték.

Akárhogy is történt, a boák új élőhelyükhöz könnyen alkalmazkodtak a helyi rágcsálók és madarak balszerencséjére, természetes ellenségek hiányában pedig gyorsan elszaporodtak. A beszámolók szerint az 1980-as évekre meglehetősen gyakori lett előfordulásuk. 1989-90-re a helyzet kritikussá vált, több bennszülött faj madárfaj (Toxostoma guttatum) és rágcsálófaj (Reithrodontomys spectabilis, Oryzomys couesi cozumelae, Peromyscus leucopus cozumelae) is veszélyeztetett státuszba került boák pusztító tevékenysége miatt. Bár a cozumeli boák pontos eredete nem ismert, őseik minden bizonnyal a szigethez legközelebb eső Quintana Roo államból származtak, így megjelenésükben gyakorlatilag megegyeznek a fogásban cancuni boaként ismert példányokkal, melyek szintén Quintana Roo-ból származtak.


Fogságban született cancuni boa (Boa c. imperator). Kép: Orlando Diaz (Legacy Reptiles)


A közelmúltban a jelenséggel számos TV csatorna, illetve biológus is foglalkozott, megoldás azonban a problémára máig nem született. Talán ez lehetne az egyik ritka, kivételes esett, amikor az állatkereskedelem hasznosan részt vehetne az invazív, betolakodó boák kitelepítésében Cozumel-szigetén. Más kérdés, hogy hosszú távon vélhetően ez sem nem biztosítaná a sziget boa-mentesítését.

Christopher Lever: Naturalized reptiles and amphibians of the world

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek