Magyarorszag elsö
tudományos oldala Boa constrictorokrol
Tropicarium - élménybeszámoló egy állatkert mindennapjairól2011-08-04

Júliusban egy hetet a Tropicarium-Óceanárium Kft-nél tölthettem, mely alatt alkalmam volt betekintést nyerni az állatkert mindennapjaiba...

Az eltöltött egy hét fő célja takarmányozástani nyári gyakorlatom teljesítése volt. Ezalatt legfőképp a zöld leguán (Iguana iguana) takarmányozásával foglalkoztam részletesen, de részt vettem varánuszok, krokodil-félék, kígyók, különböző szárazföldi teknősök, majmok, madarak takarmány előkészítésénél és etetésénél is. (Takarmányozástani szempontból a kígyók nem túl izgalmasak, mivel ugyanazt a táplálékot fogyasztják, az etetések között hetek telnek el és általában nincsenek hiánybetegségek. Ezért esett választásom a zöld leguánra.)

Bár a Tropicarium 10 órakor nyit a látogatók részére, az ott dolgozók számára a munka már reggel 7 órakor megkezdődik. A szóban forgó három óra alatt ellenőrizni kell az állatok számát, azok állapotát. Az összes terráriumot, illetve helyiséget ki kell takarítani, az ivóvizeket ki kell cserélni. Rendszerint ilyenkor történik az olyan fajok etetése is, amelyeknél a takarmánykiosztás- nagy méretüknél és táplálékigényüknél fogva -túl körülményes lenne a látogatók tömegében (kockás piton, mississippi aligátor, stb.). A nyitás előtti munkamenet mindig az üvegek alapos tisztításával ér véget, így 10 órára a látogatókat csillogó-villogó terráriumok fogadják.

Bár 10 órakor a kiállítóteret a látogatók veszik át, a színfalak mögött a munkák folytatódnak, megkezdődik a növényevők takarmányának összeállítása a Tropicarium "konyhájában". A különböző teknősök, leguánok, majmok, madarak fajtól, mérettől, kortól függően változatos, meglehetősen precízen összeállított, megfelelő méretűre vágott takarmánykeveréket kapnak, szükség szerint vitaminkiegészítéssel. 12 előtt megtörténik a takarmányok kiosztása.

A délutáni órákban különböző "látványetetések" kínálnak programot a látogatók számára. A varánuszok, tejuk, kisebb testű kígyók ilyenkor kapnak enni.

Mint már kitértem rá, a különböző fajok takarmány összeállítása meglehetősen nagy pontossággal és odafigyeléssel történik. Örömmel tapasztaltam, hogy- csakúgy, mint saját gyűjteményünkben -a húsevő hüllők, különösképpen a kígyók abszolút "mérsékelt étrenden" vannak tartva. A varánuszok, aligátorok, kajmánok heti egy alkalommal kapnak enni, míg a kígyók 2-3 hetente esznek mérsékelt mennyiségű táplálékot. Viszonyításképpen a Tropicarium 4 m körüli kockás pitonjai (Python reticulatus) fejenként nem több, mint 7-9 kifejlett patkányt fogyasztanak, melynek lenyelése után a kígyókon csak alig észrevehető nyomai vannak a táplálkozásnak. Mindazonáltal kiválóan fejlődnek és semmiben nem szenvednek hiányt.

A Tropicariumban a látogatók körülbelül 90 különböző fajt tekinthetnek meg (nem beszélve az Óceanárium további faunájáról), melyek közül most csak a néhány kígyófajt emelnék ki. A siklók kedvelői hondurasi királysiklót (Lampropeltis triangulum hondurensis), érdes siklót (Phyllophis carinatus), fekete patkánysiklót (Pantherophis o. obsoletus), vörös gabonasiklókat (Pantherophis g. guttatus) láthatnak, az óriáskígyók szerelmesei számára pedig a zöld fapitonok (Morelia viridis), kubai karcsúboák (Epicrates angulifer), brazil szivárványosboák (Epicrates c. cenchria) és kockás pitonok (Python reticulatus) kínálnak látványosságot. Igazi különlegességnek számítanak a levendula albínó kockás pitonok, melyek valószínűleg az első és jelenleg egyetlen ilyen színváltozatok az országban.

Bevallom magam is meglepődtem, mikor megtudtam: a Tropicarium-Óceanárium az ország második leglátogatottabb állatkertje a Fővárosi után. Gyakran több száz fős csoportok jelentkeznek be előre, a frekventáltabb napokon a látogatók számra pedig akár a 3000 főt is elérheti.

Végül meg szeretném köszönni a Tropicarium dolgozóinak, hogy az ott töltött egy hét alatt segítettek tanulmányaimban. Különösen Bátor Gábor vezető állatgondozónak, illetve Veres Kinga, Török János és Monoki Szabolcs állatgondozóknak.Siklók és óriáskígyók impozáns terráriumai


Zöld fapiton (Morelia viridis)


A kubai karcsúboák (Epicrates angulifer) és a brazil szivárványosboák (Epicrates c. cenchria) közös terráriuma


A levendula albínó kockás pitonok (Python reticulatus) terráriuma


Fiatal levendula albínó kockás piton (Python reticulatus)


A kockás pitonok tágas terráriuma


Kockás piton (Python reticulatus)


Gyapjasfejű tamarin (Saguinus oedipus)


Leguánok és varánuszok számára berendezett, tágas terráriumok


Haiti orrszarvúleguán (Cyclura cornuta)


Árgus varánusz (Varanus panoptes)


Zöld leguán (Iguana iguana)


Szenes teknős (Geochelone carbonaria)


Mississippi aligátor (Alligator mississipiensis)

Botond Ádám

Mailküldés:
Keresés a
weboldalon:
elado

Tudnivalók eladásra kínált állatainkról !

bővebben..

Hírek